Tajemství hmyzí říše

14.05.2019 15:33

V období od 27.5. do 6.6. jsme pro děti připravili tematickou akci, kterou jsme nazvali TAJEMSTVÍ HMYZÍ ŘÍŠE

V této době si budeme hrát s pohádkou O krtečkovi, jak ke kalhotkám přišel. Krtkovi v jeho cestě za kalhotkami pomáhá spousta různých zvířátek, především hmyzu. A tak nás napadlo, že se na hmyz podíváme zblízka. Postupně si budeme povídat o různých druzích hmyzu, budeme si prohlížet hmyzí encyklopedie, hmyz budeme zkoumat pod mikroskopem, budeme si prohlížet hmyzí exponáty zalité do pryskyřice a samy si to vyzkoušíme. Vykrmíme si housenky, ze kterých se nám pak vylíhnout motýli, které vypustíme do přírody. Také si na hmyz budeme hrát. Jaké to je být tak maličkatý?

Začneme v pondělí 27.5., kdy s dětmi pojedeme na výlet do Prahy do MOTÝLÁRIA PAPILONIA. Na ploše 150m2 na nás čeká 600 exotických motýlů. Staneme se svědky jejich líhnutí z kukly i volného letu. Pokud si člověk obleče výrazně žluté oblečení, je šance, že motýl dosedne přímo na něj. Takže v našich žlutých školkových tričkách je to téměř jistota.

úterý 28.5. si budeme ve školce povídat o všech různých druzích hmyzu z naší pohádky i o jiných, které děti znají. Prohlížet si obrázky, encyklopedie, pozorovat stavbu těla hmyzu, způsob potravy, místo, kde žijí atd.

Po obědě přinese Pájova maminka Zeleňáskům ukázat vlastnoručně zhotovené fotografie nejrůznějších druhů českého hmyzu a bude nám vyprávět nejen o hmyzu samotném, ale také o tom, jak se hmyz fotografuje.

Ve středu 29.5. budeme ve školce mít MOTÝLÍ DEN. Budeme si vyprávět o motýlech. Hledat si je v encyklopediích, prohlížet si modely jednotlivých vývojových stádií, zkoumat části jejich těla, povídat si o způsobu života, obživy a funkce pro přírodu. Budeme si vyprávět co jsme viděli v motýláriu a pozorovat naše živé exempláře. Motýlky si namalujeme nebo vyrobíme.

Ve čtvrtek 30.5. budeme ve školce mít MRAVENČÍ DEN. Budeme si vyprávět o mravencích. Hledat si je v encyklopediích, prohlížet si modely jednotlivých vývojových stádií, zkoumat části jejich těla, povídat si o způsobu života, obživy a funkce pro přírodu. Mravence si namalujeme nebo vyrobíme.

Na návštěvu přijedou ze Zoo Zájezd s programem hmyz a bezobratlí. Přivezou nám na ukázku několik živých druhů brouků a bezobratlých. Šváby, pavouky, stonožky. Poznáme, jaká jsou to krásná, zajímavá a prý i přítulná zvířata.        

pondělí 3.6. budeme ve školce mít VČELÍ DEN. Budeme si vyprávět o včelách. Hledat si je v encyklopediích, prohlížet si modely jednotlivých vývojových stádií, zkoumat části jejich těla, povídat si o způsobu života, obživy a funkce pro přírodu. Včeličky si namalujeme nebo vyrobíme.

úterý 4.6. pojedeme na výlet do VČELÍNA. Včelín je velmi zajímavým a bezpečným místem. Děti si zde mohou prohlédnout živé včely i celý prosklený úl, ale i práci včelaře. Dozví se, co včela dělá v úlu i jak sbírá nektar a pyl. Mohou si vyzkoušet včelařský klobouk a rukavice a nechat si zcela bezpečně lézt včelu po ruce.                                                                                                          

Ve středu 5.6. budeme ve školce mít BERUŠKOVÝ DEN. Budeme si vyprávět o beruškách. Hledat si je v encyklopediích, prohlížet si modely jednotlivých vývojových stádií, zkoumat části jejich těla, povídat si o způsobu života, obživy a funkce pro přírodu. Berušky si namalujeme nebo vyrobíme a také si na ně budeme hrát. Prosíme, na tento den připravte dětem beruškové kostýmy.                                    

Ve čtvrtek 6.6. budeme ve školce mít PAVOUČÍ DEN. Budeme si vyprávět o pavoucích. Hledat si je v encyklopediích, prohlížet si modely jednotlivých vývojových stádií, zkoumat části jejich těla, povídat si o způsobu života, obživy a funkce pro přírodu. Pavouky si namalujeme nebo vyrobíme.