Letem světem

22.05.2018 06:51

V období od 4. do 14.června jsme pro děti připravili tematickou akci, kterou jsme nazvali LETEM SVĚTEM.

Jak už víte, hrajeme si právě s pohádkou O červené Karkulce. Jak asi tuto pohádku vypráví maminky svým dětem v cizích zemích? Černošská Karkulka potká v pralese lva, eskymácká Karkulka potká na ledové kře ledního medvěda, čínská zase draka atd. Každá varianta je přizpůsobena zemi, ve které se vypráví. A právě tomu, co je jiného v cizích zemích, se budeme věnovat celé dva týdny. Budeme si vyprávět o dalekých světadílech, zemích, lidských rasách, zvířatech, která kde žijí atd.

Začneme v pondělí 4.6., kdy si s dětmi přečteme cizokrajné pohádky O červené Karkulce. Seznámíme se s názvy různých států, světadílů a vyhledáme si je na mapě světa.                          

V úterý 5.6. do školky přijede divadýlko s pohádkou DESET MALÝCH ČERNOUŠKŮ.        

Ve středu 6.6. budeme ve školce mít černošský den. Budeme si vyprávět o Africe, hrát si na černoušky, prohlížet obrázky a hledat zajímavosti v encyklopediích.                                          

Ve čtvrtek 7.6. přijde do školky rozený Afričan z Ghany, který bude dětem vyprávět o Africe. Děti si prohlédnou autentické fotky a srovnají každodenní život u nás a v Africe. Přiveze s sebou také typické suroviny, ze kterých se v Africe vaří, hudební nástroje, které si budeme moci vyzkoušet a ukáže nám i jejich tance, písničky a dětské hry.                                  

V pondělí 11.6. bude ve školce eskymácký den. Budeme si hrát na Eskymáky, zem sněhu a ledu, na ledové kry. Budeme si prohlížet obrázky, encyklopedie a mapy.                                              

V úterý 12.6. bude ve školce japonský den. Zahrajeme si na Japonce, seznámíme se s jejich způsobem života a zajímavostmi. Vyzkoušíme si jíst hůlkami, prohlédneme si obrázky a encyklopedie.                                                                                                                                         

Ve středu 13.6. si budeme povídat o rituálu čaje. Seznámíme se s různými druhy čajů, jejich přípravou a některé ochutnáme. Do školky pak přijede velbloud dvouhrbý z Mongolska. Děti se seznámí s životem těchto zvířat a budou se moci na něm svést.                                               

Ve čtvrtek 14.6. bude ve školce indiánský den. Budeme si povídat o Indiánech, o způsobu jejich života a lovu. Prohlédneme si obrázky a zahrajeme si indiánské hry.